Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kapusta duszona z łuskanym grochem


16.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 1 szklanka  łuskanego grochu
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki ziarenka pieprzu
  • 1 kostka  rosołowa warzywna
  • 2 sztuki średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki  oleju
  • suszony majeranek
  • 1 szczypta  cukru
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Groch przesyp na sitko i opłucz. Następnie przesyp go do garnka, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj, aż będzie miękki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij, drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Podlej niewielką ilością wody. Zagotuj, po czym duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokruszoną kostkę rosołową.
  3. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj do kapusty razem z ugotowanym grochem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz majerankiem. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Gotową potrawę udekoruj gałązkami majeranku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE