Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 główka włoskiej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- 5 dag rodzynek
- 1 sztuka płaska łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta kminku
- 150 ml śmietany do zup i sosów
- 50 ml czerwonego wina
- olej
- sól morska
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej wodą i odstaw, żeby zmiękły. W osobnym naczyniu namocz rodzynki.
- Przekrój kapustę na pół, usuń twardą część, a resztę drobno poszatkuj.
- Zagotuj dobrze osoloną wodę, wrzuć kapustę i podgotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Następnie odcedź ją, przelej zimną wodą i zostaw na sicie.
- Grzyby pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim grzyby i rodzynki. Następnie wlej czerwone wino, dopraw cynamonem, kminkiem, solą i pieprzem. Podsmaż 3-4 minuty i wlej śmietanę.
- Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj dobrze odsączoną kapustę. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 3-5 minut. Podawaj gorące.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka