Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1/2 sztuki małej białej kapusty
- 2 sztuki cebule
- 5 dag suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych) lub 25 dag pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- łazanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 sztuki jajka
- Dodatkowo
- sól
- mielony czarny pieprz
- vegeta
- 20 dag żółtego sera
- masło do posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść, wytnij głąb i usuń zewnętrzne liście. Pozostałą kapustę poszatkuj, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Następnie dodaj sól, trochę vegety i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Namoczone wcześniej i ugotowane grzyby pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj przygotowane grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę zagnieć z jajkami i odrobiną wody. Ciasto cienko rozwałkuj. Placek potnij na małe kwadraciki.Tak powstały makaron zostaw na stolnicy, aby trochę przesechł. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Ugotowaną kapustę odcedź, wymieszaj z grzybami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formę posmaruj masłem. Ułóż w niej na przemian warstwy łazanek i kapusty z grzybami. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!