Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kapusta zapiekana z łazankami i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki małej białej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 5 dag  suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych) lub 25 dag pieczarek
  • 4 łyżki  oliwy
    łazanki
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
    Dodatkowo
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • vegeta
  • 20 dag  żółtego sera
  • masło do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę oczyść, wytnij głąb i usuń zewnętrzne liście. Pozostałą kapustę poszatkuj, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Następnie dodaj sól, trochę vegety i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  2. Namoczone wcześniej i ugotowane grzyby pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj przygotowane grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Mąkę zagnieć z jajkami i odrobiną wody. Ciasto cienko rozwałkuj. Placek potnij na małe kwadraciki.Tak powstały makaron zostaw na stolnicy, aby trochę przesechł. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  4. Ugotowaną kapustę odcedź, wymieszaj z grzybami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Formę posmaruj masłem. Ułóż w niej na przemian warstwy łazanek i kapusty z grzybami. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE