Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kapusta zapiekana z łazankami i serem


21.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki małej białej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 5 dag  suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych) lub 25 dag pieczarek
  • 4 łyżki  oliwy
    łazanki
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
    Dodatkowo
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • vegeta
  • 20 dag  żółtego sera
  • masło do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę oczyść, wytnij głąb i usuń zewnętrzne liście. Pozostałą kapustę poszatkuj, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Następnie dodaj sól, trochę vegety i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  2. Namoczone wcześniej i ugotowane grzyby pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj przygotowane grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Mąkę zagnieć z jajkami i odrobiną wody. Ciasto cienko rozwałkuj. Placek potnij na małe kwadraciki.Tak powstały makaron zostaw na stolnicy, aby trochę przesechł. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  4. Ugotowaną kapustę odcedź, wymieszaj z grzybami i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Formę posmaruj masłem. Ułóż w niej na przemian warstwy łazanek i kapusty z grzybami. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE