Dzisiaj jest: Piątek, 25.05.2018 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Karczochy z salsą pomidorową


02.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 16 sztuk serc karczochów z puszki
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki  octu winnego
  • 50 ml  wytrawnego wina
  • 4 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  posiekanych, mieszanych ziół
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 szczypta  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Karczochy osączyć, przekroić na pół i odstawić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
  2. Pomidory zblanszować, zdjąć skórę i przepołowić, usunąć ogonek i nasiona, pokroić w drobną kostkę.
  3. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i dusić składniki 8 minut. Zdjąć patelnie z kuchenki i ostudzić salsę pomidorową.
  4. Ocet i wino wymieszać, dodawać powoli oliwę, cały czasu ubijać. Sos wymieszać z salsą pomidorową. Dodać posiekane zioła. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, następnie zagotować.
  5. Serca karczochów ułożyć w płaskiej formie i zalać salsą pomidorową. Wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby potrawa naciągnęła. Podawać z ciemnym chlebem wiejskim.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE