Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 16 sztuk serc karczochów z puszki
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 sztuki pomidory
- olej do smażenia
- 3 łyżki octu winnego
- 50 ml wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych, mieszanych ziół
- sól
- pieprz czarny
- 1 szczypta cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karczochy osączyć, przekroić na pół i odstawić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
- Pomidory zblanszować, zdjąć skórę i przepołowić, usunąć ogonek i nasiona, pokroić w drobną kostkę.
- Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i dusić składniki 8 minut. Zdjąć patelnie z kuchenki i ostudzić salsę pomidorową.
- Ocet i wino wymieszać, dodawać powoli oliwę, cały czasu ubijać. Sos wymieszać z salsą pomidorową. Dodać posiekane zioła. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, następnie zagotować.
- Serca karczochów ułożyć w płaskiej formie i zalać salsą pomidorową. Wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby potrawa naciągnęła. Podawać z ciemnym chlebem wiejskim.
Źródło przepisu: książka kucharska