Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka szkl. mąki pszennej
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- 30 dag bobu
- 20 dag zielonego groszku
- 10 dag sera gouda
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Sos do knedli
- 2 sztuki pomidory
- 10 dag twarogu
- 1/2 sztuki kubka jogurtu naturalnego
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie , przestudź i zmiel. Następnie dodaj mąkę, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
- Bób ugotuj, przestudź i obierz ze skórki. Groszek podsmaż przez 5 minut na maśle. Dodaj posiekany koperek. Wymieszaj bób z groszkiem. Ser pokrój w kostkę.
- Bierz kęs ciasta, formuj placuszek, na środek nakładaj farsz bobowo-groszkowy, włóż kostkę sera i formuj kule. Gotuj knedle w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Sos do knedli: Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj jogurt,twaróg, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Knedle wykładaj na talerze i polewaj sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka