Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 200 g poszatkowanej kapusty włoskiej
- 2 łyżki masła
- 5 sztuk jajek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu 10%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj. Rozgnieć na puree z 2 łyżkami masła.
- Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Odsącz na cedzaku i zostaw by ostygła.
- Ziemniaki wymieszaj z kapustą, dodaj 1 jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj na jednolitą masę i formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron przez około 15 minut.
- W garnku zagotuj 1 litr wody, a gdy się zagotuje dodaj ocet i zmniejsz ogień. Jajko wbij do kubeczka. Trzepaczką zakręć wodę w garnku tak by utworzył się wir, w jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj 2,5 - 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
- Usmażone kotlety układaj na talerzach. Na wierzch każdego połóż jajko w koszulce i oprósz je pieprzem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia