Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Kotlet ziemniaczany z kapustą


22.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaków
  • 200 g  poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 2 łyżki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  octu 10%

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Rozgnieć na puree z 2 łyżkami masła.
  2. Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Odsącz na cedzaku i zostaw by ostygła.
  3. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, dodaj 1 jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj na jednolitą masę i formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron przez około 15 minut.
  4. W garnku zagotuj 1 litr wody, a gdy się zagotuje dodaj ocet i zmniejsz ogień. Jajko wbij do kubeczka. Trzepaczką zakręć wodę w garnku tak by utworzył się wir, w jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj 2,5 - 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
  5. Usmażone kotlety układaj na talerzach. Na wierzch każdego połóż jajko w koszulce i oprósz je pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE