Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotlet ziemniaczany z kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaków
  • 200 g  poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 2 łyżki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  octu 10%

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Rozgnieć na puree z 2 łyżkami masła.
  2. Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Odsącz na cedzaku i zostaw by ostygła.
  3. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, dodaj 1 jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj na jednolitą masę i formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron przez około 15 minut.
  4. W garnku zagotuj 1 litr wody, a gdy się zagotuje dodaj ocet i zmniejsz ogień. Jajko wbij do kubeczka. Trzepaczką zakręć wodę w garnku tak by utworzył się wir, w jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj 2,5 - 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
  5. Usmażone kotlety układaj na talerzach. Na wierzch każdego połóż jajko w koszulce i oprósz je pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE