Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie kotletów sojowych a'la schabowe
- 1 sztuka warzywna kostka rosołowa
- 1/2 sztuki marchewki
- 1/4 sztuki pietruszki
- 1/2 sztuki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 sztuka szklnaka mleka
- 1 sztuka i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sól
- pieprz
- posiekany koperek do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku zagotować 1 l wody. Następnie wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego.
- Do zawartości garnka dorzucić pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie składniki połączyć. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Do bulionu z warzywami dołożyć kotlety sojowe. Całość gotować ok. 8 minut. Po tym czasie kotlety osączyć z bulionu. W rondelku lub na większej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i przez chwilę podsmażyć, a następnie dolać mleko, cały czas mieszając.
- Gdy składniki sosu się połączą, dodać chrzan, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Kotlety sojowe przełożyć do sosu i całość podgrzewać na małym ogniu ok. 2 minuty. Przed podaniem kotlety sojowe posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody i ze zasmażaną marchewką z groszkiem.