Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kotlety sojowe


09.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  kotletów sojowych a'la schabowe
  • 1 sztuka warzywna kostka rosołowa
  • 1/2 sztuki marchewki
  • 1/4 sztuki pietruszki
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 1 sztuka szklnaka mleka
  • 1 sztuka i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku zagotować 1 l wody. Następnie wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego.
  2. Do zawartości garnka dorzucić pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie składniki połączyć. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do bulionu z warzywami dołożyć kotlety sojowe. Całość gotować ok. 8 minut. Po tym czasie kotlety osączyć z bulionu. W rondelku lub na większej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i przez chwilę podsmażyć, a następnie dolać mleko, cały czas mieszając.
  4. Gdy składniki sosu się połączą, dodać chrzan, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Kotlety sojowe przełożyć do sosu i całość podgrzewać na małym ogniu ok. 2 minuty. Przed podaniem kotlety sojowe posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody i ze zasmażaną marchewką z groszkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE