Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z pieczonych buraków z uszkami z bryndzą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki
  • 1 łyżka  oliwy
  • letnia woda
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 200 g  bryndzy
  • 20 g  masła
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka mała cebula
  • sól
  • pieprz
    Krem z buraków
  • 50 g  obranego jabłka
  • 50 g  ziemniaków
  • 200 g  pieczonych buraków
  • 1 szczypta  majeranku
  • 50 g  masła
  • 1 szczypta  cukru
  • ocet balsamiczny

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Cebulę pokrój w kostkę i uduś na maśle. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z bryndzą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę i dodając oliwę oraz stopniowo letnią wodę, zagniataj ciasto. Gdy już ciasto będzie elastyczne, rozwałkuj je i wytnij szklanką kółka. Na środek każdego nałóż porcję farszu i zwiń w uszka. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
  3. Krem z buraków: Pieczone buraki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj jabłka i ziemniaki, uduś. Następnie zmiksuj razem z dodatkiem masła. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i majerankiem. Podawaj uszka na kremie z buraków.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE