Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- letnia woda
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 200 g bryndzy
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka mała cebula
- sól
- pieprz
- Krem z buraków
- 50 g obranego jabłka
- 50 g ziemniaków
- 200 g pieczonych buraków
- 1 szczypta majeranku
- 50 g masła
- 1 szczypta cukru
- ocet balsamiczny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Cebulę pokrój w kostkę i uduś na maśle. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z bryndzą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę i dodając oliwę oraz stopniowo letnią wodę, zagniataj ciasto. Gdy już ciasto będzie elastyczne, rozwałkuj je i wytnij szklanką kółka. Na środek każdego nałóż porcję farszu i zwiń w uszka. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Krem z buraków: Pieczone buraki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj jabłka i ziemniaki, uduś. Następnie zmiksuj razem z dodatkiem masła. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i majerankiem. Podawaj uszka na kremie z buraków.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka