Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 sztuki jajka
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj pod przykryciem. Odcedź, przestudź i przepuść przez praskę.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Rozpuść 3 łyżki masła. Zetrzyj ser na tarce.
- Żółtka, białko, masło, ser, śmietanę i natkę dodaj do zmielonych ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masę przełóż do małych foremek wysmarowanych resztą masła. Piecz 20 minut w 190 st.C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!