Dzisiaj jest: Wtorek, 21.08.2018 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kukurydza cukrowa z batatami


18.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki świeże lub mrożone kolby słodkiej kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 600 g  batatów
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka strąk papryki czerwonej
  • 1 sztuka strąk papryki zielonej
  • 2 łyżki  masła
  • 1/8 l  bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki  sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki  syropu klonowego
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sos tabasco

Sposób przyrządzania:

  1. Po usunięciu liści i nitek z kolby kukurydzy obgotować ją ok 5 minut w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na kawałki szerokości 3 cm.
  2. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Cebule obrać, przekroić na połowę i pokroić w szerokie piórka. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Masło rozgrzać i lekko obsmażyć na nim bataty ze wszystkich stron. Dołączyć cebulę, paprykę i kukurydzę, dalej krótko smażyć. Podlać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Ok. 15 minut dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się jędrne.
  3. Warzywa uszlachetnić syropem klonowym i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE