Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kulebiak z kapustą


11.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 100 g  mąki wieloziarnistej
  • 1 łyżka  oleju
  • 150 ml  wody
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 12 g  drożdży
    Farsz
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 8 sztuk suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • olej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Mąkę, sól, cukier, olej i drożdże zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
  2. Farsz: Grzyby namocz, odstaw. Kapustę zalej dwoma szklankami wody. Dodaj grzyby. Ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Ugotowaną kapustę odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj cebulę, sól i pieprz, wymieszaj.
  3. Kulebiak z kapustą: Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą i nagrzej go do temperatury 180 st. C. Ciasto wyłóż na posmarowany olejem blat, szybko zagnieć. Przełóż na papier do pieczenia, delikatnie rozwałkuj na prostokąt o jednym boku długości 22 cm. Na cieście rozłóż równomiernie farsz i zwiń je tak, by kulebiak miał długość 22 cm.
  4. Gotowy kulebiak połóż na papierze w ten sposób, aby zakończenie zwijania było pod spodem kulebiaka. Podnieś ciasto razem z papierem i włóż do foremki o długości 22 cm. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut, by urosło.Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE