Dzisiaj jest: Środa, 19.12.2018 Imieniny: Urbana i Dariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5830

Kulebiak z kapustą


11.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 100 g  mąki wieloziarnistej
  • 1 łyżka  oleju
  • 150 ml  wody
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 12 g  drożdży
    Farsz
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 8 sztuk suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • olej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Mąkę, sól, cukier, olej i drożdże zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
  2. Farsz: Grzyby namocz, odstaw. Kapustę zalej dwoma szklankami wody. Dodaj grzyby. Ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Ugotowaną kapustę odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj cebulę, sól i pieprz, wymieszaj.
  3. Kulebiak z kapustą: Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą i nagrzej go do temperatury 180 st. C. Ciasto wyłóż na posmarowany olejem blat, szybko zagnieć. Przełóż na papier do pieczenia, delikatnie rozwałkuj na prostokąt o jednym boku długości 22 cm. Na cieście rozłóż równomiernie farsz i zwiń je tak, by kulebiak miał długość 22 cm.
  4. Gotowy kulebiak połóż na papierze w ten sposób, aby zakończenie zwijania było pod spodem kulebiaka. Podnieś ciasto razem z papierem i włóż do foremki o długości 22 cm. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut, by urosło.Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE