Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kulki z pora po andaluzyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 sztuk pora
  • 2 łyżki  oliwy
  • 5 łyżek  wywaru drobiowego
  • 20 sztuk masła
  • 20 sztuk mąki
  • 150 sztuk mleka
  • 1 sztuka jajko
  • panierka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1.5 łyżek  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Por oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oliwę rozgrzać na patelni i dusić por około 5 minut. Wlać wywar z drobiu i wszystko powoli dusić około 10-15 minut.
  2. Masło rozpuścić w garnku, zrumienić mąkę na zasmażkę, wlać mleko cały czas mieszając. Gotować sos około 10 minut na małym ogniu.
  3. Por wraz z wywarem dodać do sosu, dobrze wymieszać i poczekać aż ostygnie.
  4. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i najpierw obtoczyć je w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce.
  5. Tłuszcz do smażenia rozgrzać i smażyć kulki ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Następnie wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE