Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Lasagne z borowikami


13.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  oczyszczonych borowików,
  • 12 sztuk płatków makaronu lasagne,
  • 1.5 szklanek  mleka,
  • 3 sztuki duże pomidory,
  • mała zielona chilli,
  • 3 ząbki  czosnku,
  • 6 łyżek  startego parmezanu,
  • 3 łyżki  posiekanej natki,
  • 2 sztuki kopiaste łyżki mąki,
  • 2 łyżki  oliwy,
  • 2 łyżki  masła,
  • sól. pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Pokroić grzyby. Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać i posiekać w kostkę. Posiekać czosnek i chilli. Borowiki i czosnek podsmażyć na oliwie. Dołożyć chilli i pomidory. Dusić 5-6 minut. Dodać natkę. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Masło roztopić w rondelku i dosypać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem. Podgrzewać, mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić kolejno płaty makaronu tak, aby się nie posklejały. Gotować dwie minuty. Odcedzić. Natłuścić naczynie do zapiekania. Ułożyć 3 płaty makaronu, polać warstwą białego sosu, potem nałożyć część grzybów z pomidorami.
  4. Powtórzyć tę samą czynność do wyczerpania składników.
  5. Ostatnią warstwę makaronu posmarować sosem i posypać serem.
  6. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

karolinago

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE