Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
- 8 sztuk płatów lasagne
- 80 dag botwinki
- 30 dag białego sera
- 4 sztuki jaja
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W płaskim rondlu rozgrzać połowę masła i przez 15-20 min dusić umytą i posiekaną botwinkę, od czasu do czasu mieszając. Dodać rozdrobniony biały ser, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, wymieszać. W żaroodpornym naczyniu ułożyć koło siebie 2 płaty lasagne, a następnie przekładać - jak tort - masą botwinkowo-serową (otrzymamy 4 warstwy ciasta i 3 warstwy masy). Na ostatnie 2 płaty ciasta wylać jaja ubite z kremówką. Posypać wiórkami pozostałego masła. Lasagne wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
- Płaty ciasta można także przekładać masą szpinakową, mielonym mięsem.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe