Dzisiaj jest: Środa, 19.02.2020 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Łazanki z makiem


08.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  masła
  • sól
    Dodatkowo
  • 1/2 szklanki  maku
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  posiekanych orzechów
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 sztuki laski wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z przesianej mąki, jajek, 1/2 szkl. wody i oleju zagnieć elastyczne, luźne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Następnie radełkiem wycinaj kwadratowe kluseczki. Ugotuj je w osolonej wodzie z masłem, odcedź i ostudź.
  2. Łazanki z makiem: Mak przelej wrzątkiem i zmiel dwukrotnie. Następnie utrzyj go z miodem i bakaliami. Dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z kluseczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE