Dzisiaj jest: Niedziela, 18.11.2018 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Łazanki z makiem


08.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  masła
  • sól
    Dodatkowo
  • 1/2 szklanki  maku
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  posiekanych orzechów
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 sztuki laski wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z przesianej mąki, jajek, 1/2 szkl. wody i oleju zagnieć elastyczne, luźne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Następnie radełkiem wycinaj kwadratowe kluseczki. Ugotuj je w osolonej wodzie z masłem, odcedź i ostudź.
  2. Łazanki z makiem: Mak przelej wrzątkiem i zmiel dwukrotnie. Następnie utrzyj go z miodem i bakaliami. Dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z kluseczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE