Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 800 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 2 sztuki suszone papryczki chili
- 6 sztuk filetów z sardeli w oleju
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 400 g makaronu orecchiette (uszka)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyć, różyczki odciąć. Pędy obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małe słupki. Natkę umyć, listk idrobno posiekać. Papryczki chili drobno utłuc, filety z sardeli posiekać.
- Czosnek z sardelami i połową natki pietruszki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dołaczyć brokuły i chili, posolić i dolać ok. 50 ml wody. Dusić 10-15 minut na słabym ogniu pod przykryciem, aż brokuły zmiękną.
- W tym czasie ugotować makaron al dente w obfitej ilości osolonej wody (wg wskazania na opakowaniu). Makron odcedzić, wymieszać z brokułami i doprawić do smaku solą. Wymieszać z pozostałą oliwą i pozostałą natką.