Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Makaron penne z gorgonzolą


06.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 sztuki listki szałwii
  • 200 g  gorgonzoli
  • 400 g  makaronu penne
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka  masła
  • 250 g  śmietany
  • 150 ml  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szałwię drobno posiekać. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
  2. Makaron ugotować aldente w dużej ilości wrzątku (wg wskazania na opakowaniu).
  3. Jednocześnie rozgrzać masło i 2-3 minuty dusić paprykę, cebulę i czosnek. Podlać śmietaną i mlekiem. Na wolnym ogniu mieszając roztopić ser. Ser doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE