Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 sztuki listki szałwii
- 200 g gorgonzoli
- 400 g makaronu penne
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 250 g śmietany
- 150 ml mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szałwię drobno posiekać. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować aldente w dużej ilości wrzątku (wg wskazania na opakowaniu).
- Jednocześnie rozgrzać masło i 2-3 minuty dusić paprykę, cebulę i czosnek. Podlać śmietaną i mlekiem. Na wolnym ogniu mieszając roztopić ser. Ser doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.