Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Makaron z sosem orzechowym


08.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 40 dag  makaronu świderki
  • 1 szczypta  kurkumy
  • 25 dag  średnich pieczarek
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 625 ml  bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka  szałwii
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  masła lub margaryny
  • 2 łyżki  mąki
  • 30 sztuk orzechów laskowych (bez łupin)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie się gotował dodać odrobinę kurkumy, by zyskał złocisty kolor. Ugotowany makaron odsączyć na cedzaku.
  2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  3. Orzechy laskowe prażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Wystudzić.
  4. Na patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się roztopi wsypać pieczarki. Grzyby przyprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki się usmażą zdjąć je z patelni.
  5. Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się rozpuści, wsypać drobno posiekany czosnek. Po chwili oprószyć go mąką, zasmażyć. Następnie ciągle mieszając, wolno wlewać śmietanę i rosół. Zagotować. Sos gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  6. Do sosu dodać pieczarki, szałwię i prażone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Makaron wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem orzechowym. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE