Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Makaron zapiekany ze szpinakiem


27.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

    Farsz
  • 500 g  szpinaku
  • 50 g  parmezanu
  • 200 g  twarogu
  • 1 kostka  ziołowa
  • 2 łyżki  masła
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
    Sos
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  masła
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szklanka  białego wytrawnego wina
    Dodatkowo
  • 250 g  makaronu rigatoni (rurki)
  • 50 g  parmezanu
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz w wodzie, osusz. Usuń grube łodyżki, liście posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim szpinak.
  2. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj przestudzony szpinak. Jajka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do masy twarogowo-szpinakowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozkruszoną kostką ziołową. Wymieszaj.
  3. Sos: W garnku roztop 2 łyżki masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż. Ciągle mieszając, wlewaj mleko i wino. Gotuj na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Makaron lekko podgotuj, odstaw do wystygnięcia. Gdy ostygnie napełnij farszem twarogowo-szpinakowym.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę sosu. Następnie ułóż faszerowany makaron i polej go resztą sosu. Wierzch posyp, startym na tarce o małych oczkach, parmezanem i pokrojoną w kostkę papryką. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE