Dzisiaj jest: Środa, 23.01.2019 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Mamałyga w sosie greckim


19.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • półtorej szklanki kaszy kukurydzianej
  • cebula
  • 1 kostka  grzybowa
  • 3 łyżki  oleju
  • porcja włoszczyzny
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać kaszę i uprażyć ją, mieszając, na złoty kolor.
  2. W rondlu zalać 4 szklankami wody, dołożyć kostkę grzybową, osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż się rozklei. Rozsmarować równą warstwą na zwilżonym półmisku. Gdy wystygnie, pokroić w kostkę.
  3. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na reszcie oleju, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać koncentrat oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, osolić, udusić do miękkości. W salaterce przekładać warstwy kaszy warstwami duszonych warzyw, posypując je szczypiorkiem. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE