Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Naleśniki ryżowe z sosem pomidorowym


16.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  brązowego ryżu
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 sztuka gałązka świeżej bazylii, rozdrobniona
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 sztuka drobno posiekana cebula
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1 sztuka lekko rozmącone jajko
  • 100 ml  mleka
  • 1/2 szklanki  posiekanych orzechów włoskich
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 pęczek  drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż wrzucić na wrzącą, posoloną wodę i gotować 30 minut lub wg przepisu z opakowania. Po ugotowaniu odsącz i odstaw.
  2. Zrób sos pomidorowy. W czasie gotowania ryżu przełóż pomidory, 2 łyżki oliwy, czosnek, bazylię do średniej wielkości rondla. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut, dopóki oliwa nie oddzieli się od pomidorów.
  3. Cebulę podsmażaj na 1 łyżce oleju aż zmięknie.
  4. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, jajka, sól zmielony pieprz. Stopniowo dolewaj mleko do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Wymieszaj ryż, cebulę, orzechy, skórkę pomarańczową i natkę.
  5. Pozostałą oliwę podgrzej na patelni. Masę ryżową nakładaj łyżką, formując placuszki za pomocą drewnianej łyżki. Smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Podawaj na gorąco z sosem pomidorowym podanym w oddzielnej miseczce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mirabelle

Posty : 23

Przepisy: 4


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE