Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.01.2019 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Naleśniki z farszem jajeczno-pieczarkowym


14.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Ciasto naleśnikowe
  • 1.5 szklanek  mleka
  • 1/2 szklanki  wody
  • 2 sztuki jajka
  • 20 dag  mąki
  • 1 szczypta  proszku do pieczenia
  • sól
  • olej
    Nadzienie
  • 1/2 kg  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  bułki tartej
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej
    Sos
  • 1 sztuka cebula
  • 30 dag  pieczarek
  • 750 ml  wody
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki  śmietany
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto naleśnikowe: Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wodę, jajka i olej. Zmiksuj. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
  2. Nadzienie: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj natkę pietruszki i bułkę tartą. Wymieszaj.
  3. Sos: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wsyp pokrojone pieczarki. Podsmaż. Następnie dodaj 500 ml wody i zagotuj. Resztę wody wymieszaj z mąką i śmietaną i wlej do gotującego się sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Naleśniki posmaruj farszem jajeczno-pieczarkowym i zwiń. Podawaj polane sosem pieczarkowym i posypane szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE