Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Naleśniki z jabłkami


29.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • pół szklanki mleka 2%
  • pół szklanki wody
  • 1 sztuka duże jajko
  • 4 sztuki jabłka
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 6 łyżek  cukru
  • 3 łyżki  masła
  • 5 łyżek  jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka  oleju roślinnego

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw przygotowujemy pomarańcze które myjemy, potem sparzamy dwukrotnie wrzątkiem i osuszamy. Z jednaj pomarańczy ścieramy wierzchnią warstwą skórki i wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do rondelka, dodajemy skórkę, sok pomarańczowy i 2 łyżki cukru, smażymy 10 minut, aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu.
  3. Mąkę przesiewamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dosypujemy mąkę, sól, olej i miksujemy. Dolewamy tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  4. Smażymy 8 dużych naleśników.
  5. Na małej patelni przygotowujemy sos: wsypujemy 2-3 łyżki cukru, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy, aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie.
  6. Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek, składamy w trójkąt, gotowe naleśniki chwilkę podsmażamy (tylko aby się lekko złotego koloru) na patelni z resztą masła. Gorące naleśniki przekładamy na talerze, polewamy jogurtem i sosem. Podajemy przybrane plasterkami pomarańczy i listami mięty.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

zimna Zośka

Posty : 46

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE