Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Naleśniki z jabłkami


29.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • pół szklanki mleka 2%
  • pół szklanki wody
  • 1 sztuka duże jajko
  • 4 sztuki jabłka
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 6 łyżek  cukru
  • 3 łyżki  masła
  • 5 łyżek  jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka  oleju roślinnego

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw przygotowujemy pomarańcze które myjemy, potem sparzamy dwukrotnie wrzątkiem i osuszamy. Z jednaj pomarańczy ścieramy wierzchnią warstwą skórki i wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do rondelka, dodajemy skórkę, sok pomarańczowy i 2 łyżki cukru, smażymy 10 minut, aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu.
  3. Mąkę przesiewamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dosypujemy mąkę, sól, olej i miksujemy. Dolewamy tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  4. Smażymy 8 dużych naleśników.
  5. Na małej patelni przygotowujemy sos: wsypujemy 2-3 łyżki cukru, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy, aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie.
  6. Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek, składamy w trójkąt, gotowe naleśniki chwilkę podsmażamy (tylko aby się lekko złotego koloru) na patelni z resztą masła. Gorące naleśniki przekładamy na talerze, polewamy jogurtem i sosem. Podajemy przybrane plasterkami pomarańczy i listami mięty.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

zimna Zośka

Posty : 46

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE