Dzisiaj jest: Czwartek, 18.07.2019 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Naleśniki z jabłkami


24.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cynamon wzmacnia smakowitość farszu z jabłkami. przez to przepis jest smaczniejszy.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  wody mineralnej gazowanej
  • 1 sztuka jajko
  • olej
  • 1 szczypta  soli
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 250 g  śmietany 36%
  • 3 łyżki  cukru waniliowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiać do większej miski, po czym wymieszać z solą. Jajko wymieszać z mlekiem, wodą gazowaną oraz 1 łyżką oleju, a następnie wlać do mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na ok. 20 minut.
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce wrzucić do rondla, po czym wlać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną, wsypać cukier i smażyć do czasu, aż się rozpuści, stale mieszając. Zawartość garnka połączyć z cynamonem. Całość przestudzić.
  3. Naleśniki usmażyć na oleju, posmarować przygotowanym farszem jabłkowym, a następnie zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wsypywać porcjami cukier waniliowy, cały czas miksując. Krem przełożyć do szprycy / strzykawki i ozdobić potrawę kleksami. Naleśniki podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE