Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Naleśniki z morelami


07.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • Naleśniki
  • 2/3 szklanki  mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki  soli
  • 2 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  cukru
  • 2/3 szklanki  pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki  stopionego masła
  • Nadzienie
  • 8 sztuk moreli
  • 1/3 szklanki  sera ricotta
  • 60 g  pokrojonej półsłodkiej ciemnej czekolady
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 szklanka  oleju do smażenia (najlepiej z orzeszków ziemnych)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiej mąkę i sól do średniej miski. Ubij z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawaj mleko, aż ciasto będzie rzadkie. Odstaw na 30 minut.
  2. Na gorącej patelni rozpuść masło i nalej małą porcję rzadkiego ciasta. Rozprowadź na patelni tak, żeby powstało cienkie ciasto naleśnikowe. Smaż każdy naleśnik z obu stron uważając żeby nie przypalić. Kiedy krawędzie będą lekko falujące naleśnik jest gotowy.
  3. Przygotuj nadzienie. Przetnij morele i usuń pestki. Wymieszaj ser ricotta, czekoladę, cukier i cynamon w małej misce. Nadzienie włóż między połówki moreli i zamknij je. Każdą morelę delikatnie owiń sznurkiem.
  4. Rozgrzej olej na małej, głębokiej patelni. Smaż po 2-3 naleśniki jednocześnie, przez 2-3 minuty lub do momentu, kiedy całe będą złote. Dobrze osusz na papierowym ręcznik. Podawaj ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE