Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Naleśniki ze szpinakiem


13.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 125 g  mąki
  • 3 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 l  mleka
  • 60 g  masła
  • 500 g  świeżego szpinaku
  • 4 łyżki  rodzynek
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  orzeszków pinii
  • 100 g  świeżo startego parmezanu

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, jajek, mleka oraz szczypty soli przygotować ciasto. Stopić 30 g masła, lekko je ostudzić i domieszać do ciasta, a następnie doprawić je pieprzem, nakryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  2. Szpinak przebrać, umyć włożyć do garnka, nakryć pokrywką, poddusić przez 2-3 minuty i posolić. Następnie osączyć na sicie (wywar zachować), ostudzić, odcisnąć i drobno posiekać.
  3. Rodzynki namoczyć na 15 minut w wodzie z gotowania szpinaku i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę.
  4. Rozgrzać 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę masła i wrzucić szpinak, rodzynki oraz orzeszki pinii i dusić ok. 5 minut. Następnie przełożyć do miski, domieszać połowę parmezanu, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Rozgrzać dużą teflonową patelnię, posmarować ją lekko masłem i kolejno usmażyć 8 bardzo cienkich crepes (naleśników). W tym celu nalać na środek patelni trochę cista i lekko poruszając patelnię, rozprowadzić je po całym dnie. Jak tylko brzegi się przysmażą, ostrożnie obrócić naleśnik łopatką. Przed smażeniem kolejnego naleśnika natłuszczać patelnię masłem. Gotowe naleśniki nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Naleśniki obłożyć nadzieniem, zrolować, ułożyć na ciepłym talerzu, posypać resztą parmezanu, posypać pieprzem i pokropić resztą oliwy.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE