Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Naleśnikowe lasagne


06.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • sól
  • 250 ml  mleka
  • 4-6 łyżek  mleka (dodatkowo)
  • 3 łyżki  kremówki
  • olej
  • 3 ząbki  czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka  startego parmezanu
  • 150 g  sera feta
  • 150 g  sera camembert
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • bazylia
  • 600 g  mrożonego szpinaku
  • 1 sztuka czerwona papryka marynowana w oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę zmiksuj ze szczyptą soli, 2 jajkami i 250 ml mleka. Jeśli ciasto bedzie zbyt gęste, wlej odrobinę wody. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  2. Szpinak włóż do garnka. Dodaj 4-5 łyżek mleka i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Paprykę pokrój w paski. Razem z pokruszoną fetą dodaj ją do szpinaku. Wymieszaj. 2/3 sera camembert pokrój w drobną kostkę.
  4. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Następnie układaj na niej naleśniki, przekładając je szpinakowym nadzieniem oraz posypując camembertem i bazylią.
  5. Kremówkę zagotuj z pozostałym camembertem. Następnie polej nią wierzch szpinakowej lasagnii. Całość posyp startym parmezanem.
  6. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE