Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Omleciki z Toronto


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 30 dag  jabłek (albo moreli lub śliwek)
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 15 dag  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 6 sztuk jajek
  • 1/4 szklanki  mleka
  • cukier waniliowy
  • syrop klonowy do polania
  • margaryna lub sklarowane masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

    Z obranych owoców usuń pestki lub gniazda nasienne, a miąższ pokrój na małe cząstki (jak do tarty) i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Przesiej mąkę do miski, wsyp cukier i sól. Nad wysokim naczyniem do ubijania piany rozbij jaja. Niech do niego spłyną białka, a żółtka przełóż do miski z mąką. Z białek ubij sztywną pianę, odstaw na bok. Do miski z mąką i żółtkami wlej mleko, wszystko bardzo starannie zmiksuj. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto z pianą z białek. Na małej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, ułoż na dnie część jabłek w formie wachlarza, chwilkę podgrzewaj, po czym zalej owoce cienką warstwą ciasta (1/4 całego ciasta). Smaż chwilkę, aż ciasto straci surowość, a od spodu się zrumieni. Wówczas odwróć omlet na drugą stronę i po minucie smażenia zsuń go na ogrzany talerz. W ten sam sposób smaż następne omleciki, aż do wyczerpania składników. Gotowe zsuwaj na ogrzane talerze i podawaj polane syropem klonowym.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE