Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 opakowanie makaronu pappardelle (szerokie wstążki makaronowe)
- 2 sztuki pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
- parmezan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Pomidory sparz we wrzątku i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmaż chwilę ciągle mieszając. Po chwili dodaj pomidory z puszki i suszoną bazylię. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Makaron rozłóż na talerze. Polej go sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka