Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk podłużnej papryki, najlepiej z ogonkami (sopelków)
- 4-5 sztuk pomidorów
- 2 sztuki średnie cebule
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na palniku gazowym kładziemy ruszt z piekarnika. Na nim kładziemy papryki i opiekamy z obu stron, aż skórka przybierze ciemnobrązowy kolor. Obieramy pod bieżącą wodą, osączamy i układamy promieniście na talerzu. Solimy z obu stron, posypujemy pieprzem i czekamy pół godziny. Polewamy wszystko oliwą i skrapiamy octem winnym. Dokładnie obracamy paprykę w zalewie.
- Pomidory kroimy w plasterki, układamy je na papryce, doprawiamy. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy pomidory. Ogonki zastępują widelec i nóż.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników