Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Pieczone pierogi z kaszą


13.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 400 g  mąki
  • 100 g  masła + 2 łyżki
  • 3 sztuki jajka
  • 180 ml  mleka + 1 łyżeczka
  • 7 g  suszonych drożdży
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki  mielonego pieprzu
  • 200 g  kaszy gryczanej
  • 300 g  półtłustego twarogu
  • 2 sztuki cebule
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. 180 ml mleka podgrzać. 100 g masła roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, podgrzane mleko, śmietanę, 1 rozbełtane wcześniej jajko oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Twaróg zemleć, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. Cebule obrać, drobno posieka, podsmażyć na reszcie masła i dodać do kaszy gryczanej z twarogiem. Wbić 1 jajko, doprawić solą oraz resztą pieprzu i całość dobrze wymieszać.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie energicznie dłonią w celu usunięcia nadmiaru powietrza, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Szklanką lub foremką wykroić kółka o średnicy ok. 10 cm. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i czynność powtórzyć.
  4. Na każdym krążku ułożyć porcję farszu i dokładnie zlepić brzegi, dociskając je palcami. Gotowe pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzchy pierogów posmarować 1 jajkiem rozbełtanym z 1 łyżeczką mleka. Pierogi piec w w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Danie można serwować z gęstą śmietaną.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE