Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pieczone pierogi z kaszą


13.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 400 g  mąki
  • 100 g  masła + 2 łyżki
  • 3 sztuki jajka
  • 180 ml  mleka + 1 łyżeczka
  • 7 g  suszonych drożdży
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki  mielonego pieprzu
  • 200 g  kaszy gryczanej
  • 300 g  półtłustego twarogu
  • 2 sztuki cebule
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. 180 ml mleka podgrzać. 100 g masła roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, podgrzane mleko, śmietanę, 1 rozbełtane wcześniej jajko oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Twaróg zemleć, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. Cebule obrać, drobno posieka, podsmażyć na reszcie masła i dodać do kaszy gryczanej z twarogiem. Wbić 1 jajko, doprawić solą oraz resztą pieprzu i całość dobrze wymieszać.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie energicznie dłonią w celu usunięcia nadmiaru powietrza, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Szklanką lub foremką wykroić kółka o średnicy ok. 10 cm. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i czynność powtórzyć.
  4. Na każdym krążku ułożyć porcję farszu i dokładnie zlepić brzegi, dociskając je palcami. Gotowe pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzchy pierogów posmarować 1 jajkiem rozbełtanym z 1 łyżeczką mleka. Pierogi piec w w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Danie można serwować z gęstą śmietaną.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE