Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pieczone ziemniaki z grzybowym musem


27.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  grzybów leśnych (najlepiej borowików)
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki tymianku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
  • 4 sztuki gałązki majeranku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
  • 1 ząbek  czosnku
  • 5 łyżek  świeżo startego parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 800 g  ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść naczynie żaroodporne.
  2. Usuń kapelusze grzybów. Opłucz i grubo pokrój korzenie grzybów oraz natki pietruszki i jeśli z gałązki to tymianku i majeranku oraz czosnek. Umieść w dużej misce i wymieszaj z parmezanem. Posyp solą i pieprzem.
  3. Cienko pokrój kapelusze grzybów. Warstwę plasterków ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym gęsto je dociskając. Posyp solą i pieprzem i grubo pokrojonymi grzybami i mieszanką ziół. Na wierzchu umieść pokrojone kapelusze grzybów. Skrop oliwą z oliwek i kontynuuj wykładanie warstw aż użyjesz wszystkich składników.
  4. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą ugotowane i złote. Podawaj ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE