Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5840

Pieczone ziemniaki


02.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki możliwie duże mączyste ziemniaki lub 8 mniejszych
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  grubej soli
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • 400 g  kremowej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Masło roztopić i posmarować ziemniaki.
  2. Żaroodporną formę wysypać grubą solą i rozłożyć ziemniaki. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 - 1 i 1/4 godziny w zależności od wielkości, aż staną się miękkie (sprawdzić spiczastym nożem).
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć przez potrząsanie, drobno pokroić, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki rozkroić wzdłuż i rozdzielić na dwie części. Podawać na gorąco z zimnym sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE