Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki możliwie duże mączyste ziemniaki lub 8 mniejszych
- 1 łyżka masła
- 100 g grubej soli
- 1 pęczek szczypiorku
- 400 g kremowej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Masło roztopić i posmarować ziemniaki.
- Żaroodporną formę wysypać grubą solą i rozłożyć ziemniaki. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 - 1 i 1/4 godziny w zależności od wielkości, aż staną się miękkie (sprawdzić spiczastym nożem).
- Szczypiorek umyć, osuszyć przez potrząsanie, drobno pokroić, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki rozkroić wzdłuż i rozdzielić na dwie części. Podawać na gorąco z zimnym sosem.