Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pieczone ziemniaki


02.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki możliwie duże mączyste ziemniaki lub 8 mniejszych
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  grubej soli
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • 400 g  kremowej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Masło roztopić i posmarować ziemniaki.
  2. Żaroodporną formę wysypać grubą solą i rozłożyć ziemniaki. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 - 1 i 1/4 godziny w zależności od wielkości, aż staną się miękkie (sprawdzić spiczastym nożem).
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć przez potrząsanie, drobno pokroić, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki rozkroić wzdłuż i rozdzielić na dwie części. Podawać na gorąco z zimnym sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE