Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 20 dag mąki wrocławskiej
- 25 dag chudego twarogu
- 5 dag masła roślinnego
- Farsz
- 5 sztuk jaj
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- cebula
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy, dodać zmielony twaróg, sól, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki spodkiem od szklanki. Cztery jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać niezbyt drobno, dodać koncentrat, posiekany koperek, drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, dobrze rozetrzeć, dodać surowe jajo i sól, pieprz.
- Nałożyć farsz na krążki ciasta,dokładnie zlepić brzegi. Zagotować garnek wody i kłaść partiami i gotować kilka minut do wypłynięcia. Po ugotowaniu i wyschnięciu podpiec na prostokątnej blaszce wyłożonej sreberkiem i małą ilością tłuszczu ok. 15 min.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników