Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Pierogi bożonarodzeniowe


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 500 g  mąki pszennej
  • 250 ml  ciepłej wody
  • 4 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 300 g  kiszonej kapusty
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  oliwy
  • 6-7 łyżek  oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Gdy ciasto przestanie się kleić do dłoni, uformuj kulę i odłóż.
  2. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Kapustę odcedź, odciśnij sok i drobno posiekaj razem z cebulą. Ugotowane grzyby odcedź zachowując wywar, przelej zimną wodą i również drobno posiekaj.
  3. W średniej wielkości garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę, grzyby i wywar. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż cały płyn odparuje. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
  4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 1-2 minuty. Podziel na 5 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z ciasta kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi ugniatając je palcami. Gotowe pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką i przykryj drugą ściereczką, aby nie obsychały.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niej 2 łyżki oleju i wkładaj porcjami pierogi. Po ponownym zagotowaniu wody ustaw średni ogień i gotuj pierogi około 30 sekund od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową, przełóż na tacę, zachowując odstępy i ostudź.
  7. Przed podaniem zrumień pierogi na oleju. Podawaj z barszczem czerwonym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE