Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 sztuka żółtko
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 30 g suszonych grzybów
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 6-7 łyżek oleju słonecznikowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Gdy ciasto przestanie się kleić do dłoni, uformuj kulę i odłóż.
- Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Kapustę odcedź, odciśnij sok i drobno posiekaj razem z cebulą. Ugotowane grzyby odcedź zachowując wywar, przelej zimną wodą i również drobno posiekaj.
- W średniej wielkości garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę, grzyby i wywar. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż cały płyn odparuje. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
- Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 1-2 minuty. Podziel na 5 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z ciasta kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi ugniatając je palcami. Gotowe pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką i przykryj drugą ściereczką, aby nie obsychały.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niej 2 łyżki oleju i wkładaj porcjami pierogi. Po ponownym zagotowaniu wody ustaw średni ogień i gotuj pierogi około 30 sekund od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową, przełóż na tacę, zachowując odstępy i ostudź.
- Przed podaniem zrumień pierogi na oleju. Podawaj z barszczem czerwonym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka