Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Pierogi bożonarodzeniowe


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 500 g  mąki pszennej
  • 250 ml  ciepłej wody
  • 4 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 300 g  kiszonej kapusty
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  oliwy
  • 6-7 łyżek  oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Gdy ciasto przestanie się kleić do dłoni, uformuj kulę i odłóż.
  2. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Kapustę odcedź, odciśnij sok i drobno posiekaj razem z cebulą. Ugotowane grzyby odcedź zachowując wywar, przelej zimną wodą i również drobno posiekaj.
  3. W średniej wielkości garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę, grzyby i wywar. Przykryj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż cały płyn odparuje. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
  4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 1-2 minuty. Podziel na 5 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z ciasta kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi ugniatając je palcami. Gotowe pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką i przykryj drugą ściereczką, aby nie obsychały.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niej 2 łyżki oleju i wkładaj porcjami pierogi. Po ponownym zagotowaniu wody ustaw średni ogień i gotuj pierogi około 30 sekund od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową, przełóż na tacę, zachowując odstępy i ostudź.
  7. Przed podaniem zrumień pierogi na oleju. Podawaj z barszczem czerwonym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE