Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pierogi wigilijne


04.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  ciepłej osolonej wody
  • 1 łyżka  masła
    Farsz
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 600 g  twarogu
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 50 g  rodzynków
  • 50 g  suszonych moreli

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Wlej ciepłą wodę i dodaj miękkie masło. Wymieszaj, a jeśli jest zbyt gęste dodaj jeszcze wody.
  2. Farsz: Morele pokrój w kostkę. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Dodaj bakalie, wymieszaj.
  3. Pierogi wigilijne: Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki i na środek każdego nakładaj łyżeczkę farszu twarogowego, brzegi dokładnie zlep. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Wyjmuj zaraz po wypłynięciu pierogów na wierzch. Podawaj na ciepło, polane masłem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE