Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pierogi z dynią


26.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Farsz
  • 60 dag  miąższu z dyni
  • 30 dag  koziego sera (można zastąpić zwykłym twarogiem)
  • 4 łyżki  cukru waniliowego
    Ciasto
  • 1 sztuka żółtko
  • 60 dag  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 10 dag  miękkiego masła
    Dodatkowo
  • sól
  • 1 łyżka  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Dynię pokrój na kawałki, ugotuj i odsącz. Gdy wystygnie rozgnieć widelcem. Ser wymieszaj z cukrem, a następnie z dynią.
  2. Ciasto: Mąkę wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody i zawiń w folię. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj żółtko, szczyptę soli oraz masło i wyrób na elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wycinaj szklanką koła i na środek nakładaj farsz dyniowy. Zlep brzegi i gotowy pieróg połóż na wysypanej mąką stolnicy. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
  4. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 4 minuty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE