Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

    Farsz
  • 100 g  kaszy gryczanej
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 1 łyżka  oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka por
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 łyżeczki  cukru
    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Grzyby mocz w przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny. Potem odsącz je i pokrój w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Zeszklij ją na oleju, dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę mieszając. Przełóż wszystko do naczynia z wystudzoną kaszą i dopraw solą i pieprzem.
  3. Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dolewając wrzące mleko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż przestanie kleić się do rąk i stanie się elastyczne.
  4. Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placek o grubości 3-4 mm.
  5. Za pomocą okrągłej metalowej foremki lub filiżanki wykrój z ciasta krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta, robiąc falbankę.
  6. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i gdy zacznie wrzeć, wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Posyp ierogi pokrojonymw plasterki porem, podsmażonym na maśle z cukrem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE