Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pierogi z kaszą gryczaną i serem


27.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  kaszy gryczanej
  • 15 dag  twarogu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  oleju
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i zmiel razem z twarogiem.
  2. Cebulę obierz, grubo posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kaszy. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, jajko i łyżkę oliwy. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając tyle letniej wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto podziel na porcje, cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcję farszu. Następnie krążek składaj na pół i zlepiaj formując ozdobny brzeg.
  5. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz polać roztopionym masłem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE