Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kaszą gryczaną i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  kaszy gryczanej
  • 15 dag  twarogu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  oleju
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i zmiel razem z twarogiem.
  2. Cebulę obierz, grubo posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kaszy. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, jajko i łyżkę oliwy. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając tyle letniej wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto podziel na porcje, cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcję farszu. Następnie krążek składaj na pół i zlepiaj formując ozdobny brzeg.
  5. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz polać roztopionym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE