Dzisiaj jest: Sobota, 22.09.2018 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Pierogi z makiem w pomarańczowym sosie


06.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta  soli
  • woda
    Farsz
  • 300 g  maku z bakaliami w puszce
    Syrop
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 2 łyżki  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól i tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Dokładnie wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na kilka części, przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło.
  2. Syrop: Miód wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  3. Pierogi z makiem: Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozwałkuj, nałóż farsz makowy i zlepiaj. Gotuj we wrzątku, do momentu wypłynięcia.
  4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż na niej pierogi i zalej wcześniej przygotowanym syropem. Przykryj folią. Piecz 10 minut w temperaturze 160 st. C. Podawaj na ciepło.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE