Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z makiem w pomarańczowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta  soli
  • woda
    Farsz
  • 300 g  maku z bakaliami w puszce
    Syrop
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 2 łyżki  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól i tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Dokładnie wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na kilka części, przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło.
  2. Syrop: Miód wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  3. Pierogi z makiem: Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozwałkuj, nałóż farsz makowy i zlepiaj. Gotuj we wrzątku, do momentu wypłynięcia.
  4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż na niej pierogi i zalej wcześniej przygotowanym syropem. Przykryj folią. Piecz 10 minut w temperaturze 160 st. C. Podawaj na ciepło.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE