Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Pierogi z makiem w pomarańczowym sosie


06.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta  soli
  • woda
    Farsz
  • 300 g  maku z bakaliami w puszce
    Syrop
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 2 łyżki  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól i tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Dokładnie wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na kilka części, przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło.
  2. Syrop: Miód wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  3. Pierogi z makiem: Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozwałkuj, nałóż farsz makowy i zlepiaj. Gotuj we wrzątku, do momentu wypłynięcia.
  4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż na niej pierogi i zalej wcześniej przygotowanym syropem. Przykryj folią. Piecz 10 minut w temperaturze 160 st. C. Podawaj na ciepło.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE