Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Pikantna tarta marchwiowa


08.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 125 g  masła
  • sól
  • 3 sztuki jajka
  • 3 sztuki marchewki
  • 150 ml  śmietany do gotowania
  • 150 g  sera z niebieską pleśnią: np. lazur
  • 1 łyżka  posiekanego tymianku
  • biały pieprz
  • 2 łyżki  nasion słonecznika
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki,schłodzonego masła, szczypty soli i jednego jajka szybko zagnieść na stolnicy ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 min. do lodówki.
  2. Marchew obrać, pokroić w małe pałeczki, gotować 3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić na sicie, wcześniej przelewając zimną wodą. Pozostałe jajka rozkłócić w śmietanie, dołożyć pokruszony ser i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę o średnicy 24 cm, na cieście równomiernie rozłożyć marchew. Zalać sosem śmietanowym. Posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE