Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.05.2018 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Pilaw warzywno-owocowy


28.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 7 osób


Składniki

  • 2 szklanki  długoziarnistego ryżu (najlepiej pół na pół z dzikim lub brunatnym)
  • 80 dag  miąższu z dyni
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 20 dag  pestek z dyni
  • 15-20 dag  suszonych moreli
  • 10 dag  brązowego cukru
  • 6 łyżek  oliwy
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w głębokim rondlu, dodać starannie opłukany i odsączony ryż, wymieszać tak, aby cały był pokryty oliwą. Wlać 4 szklanki wody (2 razy więcej niż ryżu), a gdy zacznie wrzeć, lekko posolić, po czym zmniejszyć ogień i gotować dotąd, aż cały płyn się wchłonie.
  2. Ryż wymieszać z cienko pokrojonymi morelami (wcześniej je namoczyć) i paprykami oraz połową pokrojonego w kostkę miąższu dyni. Dodać cukier, przyprawy i uprażone pestki dyni. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać pozostałymi kawałkami dyni, skropić resztą oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 min.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE