Dzisiaj jest: Niedziela, 20.05.2018 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Pizza z rukolą, oliwkami i serem


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1-450 g  + 120 g mąki pszennej chlebowej -330 ml wody -20 g świeżych drożdży -20 g drobnoziarnistej soli -25 g cukru pudru -50 ml oliwy extra virgin Składniki na wierzch pizzy: -1 1/2 szklanki passaty pomidorowej -po 1 łyżeczce suszonej

Sposób przyrządzania:

    Robimy w mące zagłębienie i rozdrabniamy w niej drożdże. Wlewamy odrobinę wody i dobrze mieszamy z drożdżami. Partiami dolewamy pozostałą wodę, mieszając ciasto palcami. Nie przerywamy mieszania, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne, ale lepkie. Przykrywamy folią plastikową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Na oprószonej mąką stolnicy uderzamy ciasto jedną ręką, a drugą podwijamy je równocześnie pod spód . W trakcie pracy dodajemy stopniowo sól, cukier, i oliwę, a na koniec 120g mąki. Mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne, jędrne i lekko lepkie w dotyku. Przykrywamy folią plastikową i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto, nadając mu kształt koła o średnicy 28 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch drożdżowych spodów smarujemy passatą pomidorową wymieszaną z ziołami. Układamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę. Placki przekładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę. Posypujemy całymi oliwkami i parmezanem. Całość przyprawiamy pieprzem do smaku i skrapiamy oliwą.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE