Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Placki z cukinii z jogurtem ziołowym


20.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Jogurt ziołowy
  • 3 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 sztuki gałązki mięty
  • 2 sztuki gałązki koperku
  • 300 g  gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  oliwy z oliwek
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • sól
    Placki
  • 500 g  cienkich cukinii
  • sól
  • 3 sztuki dymki
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 3 sztuki gałązki koperku
  • 50 g  świeżo utartego sera Ementaler
  • 2 sztuki średnie jajka
  • 50 g  mąki
  • pieprz czarny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Wykonać jogurt ziołowy: zioła umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem i oliwą na gładką masę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i domieszać do jogurtu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Umieścić w lodówce.
  2. Wykonać placki: cukinie umyć, oczyścić i utrzeć. Wymieszać z solą (1/2 łyżeczki) i odstawić na 10 minut, by oddzielił się sok. W tym czasie dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cieniutkie krążki. Zioła umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno posiekać.
  3. Utartą cukinię umieścić na sicie i dobrze wycisnąć. Wymieszać z dymką, serem, ziołami, jajkami i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na dużej patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. Nakładać po jednej kopiastej łyżce masy i na średnim ogniu smażyć placki porcjami na rumiano (mniej więcej przez 4 minuty z każdej strony). Placki osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub na zimno z jogurtem ziołowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE