Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2019 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Placuszki z dyni


20.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  miąższu z dyni
  • 1 sztuka jajko
  • 1.5 łyżek  masła
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  startego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Żółtko utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę.
  3. Do startej dyni dodaj utarte żółtko, mąkę, imbir. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj pianę z białka i ponownie delikatnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta dyniowego, formując małe placuszki. Smaż na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE