Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Poduszeczki z soczewicą


30.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 15 dag  masła
  • 2 łyżki  zimnej wody
  • 1 szczypta  soli
  • mąka do podsypania
    Farsz
  • 1 sztuka szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 sztuki duże ziemniaki
  • 2 sztuki duże cebule
  • 1 sztuka jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszony majeranek
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę zalej letnią wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości, nie zmieniając wody. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie.
  2. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Ziemniaki zmiel razem z soczewicą. Obierz cebule, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oleju. Jajko ugotowane na twardo pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków razem z cebulą. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładaj porcję farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
  5. Gotowe pierożki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj nim wierzch pierożków. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE