Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Puree z bakłażana po andaluzyjsku


29.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • sok z 1/2 cyrtyny
  • 2-3 sztuki oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki  siekanej kolendry albo natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Opłukany i osuszony baklażan położyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż skóra będzie czarna.
  2. Bakłażan wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Wycistnąć sok z cytryny.
  3. Miąższ przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę oraz obrany i wyciśnięty czosnek. Dorzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Masę doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i marynować co najmniej 4 godziny w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE