Dzisiaj jest: Sobota, 18.11.2017 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Puree z bakłażana po andaluzyjsku


29.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • sok z 1/2 cyrtyny
  • 2-3 sztuki oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki  siekanej kolendry albo natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Opłukany i osuszony baklażan położyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż skóra będzie czarna.
  2. Bakłażan wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Wycistnąć sok z cytryny.
  3. Miąższ przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę oraz obrany i wyciśnięty czosnek. Dorzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Masę doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i marynować co najmniej 4 godziny w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE