Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pyzy ziemniaczane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 1.5 kg  obranych ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • 10 łyżek  mąki pszennej
  • 1 sztuka cebula
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, resztę ugotuj i zmiel.
  2. Starte ziemniaki osącz z wody nad miską. Odcedzony sok odstaw na 10 minut, następnie zlej wodę, a osadzoną na dnie skrobię przełóż do czystej miski.
  3. Do skrobi dodaj starte oraz ugotowane ziemniaki. Dodaj jajka, szczyptę soli i mąkę. Zagnieć ciasto. Następnie bierz kęs masy i formuj z niego podłużne pyzy. Czynność powtarzaj do wykończenia surowców.
  4. Pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż wypłyną.
  5. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pyzy układaj na talerzach i posypuj smażoną cebulką.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE