Dzisiaj jest: Czwartek, 20.09.2018 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Pyzy ziemniaczane


28.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 1.5 kg  obranych ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • 10 łyżek  mąki pszennej
  • 1 sztuka cebula
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, resztę ugotuj i zmiel.
  2. Starte ziemniaki osącz z wody nad miską. Odcedzony sok odstaw na 10 minut, następnie zlej wodę, a osadzoną na dnie skrobię przełóż do czystej miski.
  3. Do skrobi dodaj starte oraz ugotowane ziemniaki. Dodaj jajka, szczyptę soli i mąkę. Zagnieć ciasto. Następnie bierz kęs masy i formuj z niego podłużne pyzy. Czynność powtarzaj do wykończenia surowców.
  4. Pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż wypłyną.
  5. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pyzy układaj na talerzach i posypuj smażoną cebulką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE