Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Quiche serowy


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 22 dag  mąki
  • 3 łyżki  zimnej wody
  • 1 łyżeczka  od kawy soli
  • olej do smarowania
    Nadzienie
  • 10 dag  utartego sera twardego
  • 400 ml  gęstej śmietany
  • 5 sztuk jajek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 25 dag  różnych serów: twardych, z porostem pleśni, przerośniętych pleśnią, fety itp.

Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać rozmącone jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną foremkę. Piec w temp. 200 st. C. przez 15 minut. Sery obrać ze skóry i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Kostki ułożyć na cieście. Wymieszać śmietanę z jajkami i utartym serem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Masą zalać ser.Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

    Aleksander Baron

    Wydawnictwo: Pascal


    Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE