Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki czerwone cebule
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka zielona cukinia
- 1 sztuka żółta cukinia
- 6 sztuk mięsistych pomidorów
- 1 sztuka bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- kilka gałązek świeżego cząbru
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżej szałwii
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego majeranku
- oliwa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Resztę warzyw umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę bez obierania. Zioła opłucz i zwiąż w pęczek.
- W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, dodaj paprykę i bakłażan. Mieszając, smaż na średnim ogniu.
- Po paru minutach dodaj cukinię, pomidory i zioła. Przypraw solą, wymieszaj i przykryj. Duś 20 - 30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Krótko przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka